De wereld van 3D printing

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord, want 3D printing is steeds vaker te zien op het nieuws. Ook in praatprogramma’s wordt af en toe aandacht besteed aan 3D printing, want de techniek van 3D printing ontwikkelt snel. Er is steeds meer mogelijk en daardoor begint de toekomst er ook steeds interessanter uit te zien. Hoewel de techniek nog in de kinderschoenen staat is de techniek al ver gevorderd. Dat betekent dat er in de toekomst alleen nog maar meer mogelijk zal zijn. Zodra we voedingsmiddelen als materiaal kunnen gebruiken, dan kunnen we bijvoorbeeld bepaalde voedingsartikelen printen. Als we stof en leer kunnen gebruiken, dan is het in principe mogelijk om schoenen of andere kledingstukken te printen. Juist doordat de techniek van 3D printing populairder wordt, is er ook meer aandacht voor de techniek waardoor er veel ruimte ontstaat voor innovaties. Je ziet het bijvoorbeeld aan de printer zelf. Waar deze voorheen nog enorm groot was, kun je een moderne 3D printer tegenwoordig op de keukentafel plaatsen. Een 3D printer is dus aanzienlijk gebruiksvriendelijker dan een tijd geleden. Daardoor komt 3D printing ook op de radar van de gewone consument en zodra de consument ook gebruik wil gaan maken van 3D printing, dan gaan de ontwikkelingen nog sneller. Mocht je nu meer willen weten over 3D printing en 3D printers, dan kun je terecht op LLowlab. Op de site van llowlab.nl vind je allerlei weetjes over de techniek en je kunt ook meer informatie lezen over 3D scannen. Deze techniek werkt de andere kant op door 3D afbeeldingen te maken van bestaande objecten. Tevens kun je meer leren over de geschiedenis van de techniek en bijvoorbeeld de voor- en nadelen van 3D printing. Dus als je nieuwsgierig bent naar wat de techniek van 3D printing zoal te bieden heeft, kom dan vooral eens langs op de website val llowlab.nl.

Het geheim achter 3D printing

Als je een 3D print ziet verschijnen, dan lijkt het bijna op magie. Toch zit er gewoon een duidelijke techniek achter. 3D printen is gewoon een nieuwe productietechniek aangezien je met de printer bepaalde producten kunt produceren. De productiemethode die wordt gebruikt komt voort uit Rapid Prototyping en is ook wel bekend onder de namen Rapid Manufacturing en/of Additive Manufacturing. Waar het bij deze techniek(en) om gaat is de laagsgewijze opbouw van objecten. Een Rapid prototype machine stapelt het materiaal laag voor laag op elkaar. Een 3D printer doet precies hetzelfde. Door onder te beginnen en vervolgens steeds maar weer lagen toe te voegen ontstaat er langzaam maar zeker een driedimensionaal object. Dit object wordt dan dus ook wel een 3D print genoemd. In theorie is het dus mogelijk om vrijwel ieder denkbaar object in lagen op te bouwen. Daarom spreekt de techniek van 3D printen zo tot de verbeelding. Want alles lijkt mogelijk en als de ontwikkelingen in de toekomst echt allemaal worden doorgevoerd, dan kunnen we in theorie alles wat we nodig hebben gewoon uitprinten. Voordat we zover zijn moeten we nog vele obstakels overwinnen. Op dit moment zijn de materialen die gebruikt kunnen worden om een 3D print te maken beperkt. Ook de printtechniek zelf moet nog verder ontwikkeld worden voordat hier ook echt complexe objecten mee geprint kunnen worden.

De verschillende materialen voor een 3D print

Je vraagt je misschien af welke materialen er op dit moment dan gebruikt worden voor de 3D printer. Aangezien er maar een beperkt aantal materialen gebruikt maken worden is dit een vrij logische vraag. De meeste voor de hand liggende materialen zijn de materialen die je hieronder vindt:

  1. Filament
  2. Kunststof
  3. Metaal

Lees Meer..