3d printing is de toekomst

De technologische ontwikkelingen blijven maar doorgaan en een van de meest in het oog springende ontdekkingen van de laatste jaren is waarschijnlijk toch wel de mogelijkheid tot 3d printing. Voor velen klinkt het nog als verre toekomstmuziek dat hier echt iets mee gedaan kan worden, maar het wordt al veel meer ingezet dan je waarschijnlijk denkt. Natuurlijk is het niet zo dat dergelijke printers al in ieder huis staan, maar toch wordt de techniek van 3d printing al in verschillende sectoren met enige regelmaat ingezet. Een van die sectoren is de medische wereld. Het maken van goed passende protheses is een lastig proces, dat met deze printtechniek een stuk nauwkeuriger is geworden. Er kan nu een ontwerp in de computer gemaakt worden, dat helemaal voldoet aan de afmetingen die nodig zijn. Door dit vervolgens te printen, wordt ervoor gezorgd dat de prothese exact in het lichaam van de patiënt past. Dat is natuurlijk een heel mooi en tastbaar voorbeeld van wat er mogelijk is. Maar met 3d printing kan nog veel meer gedaan worden, zo kunnen ze niet alleen objecten van kunststof maken, maar bijvoorbeeld ook van metaal. En wist je dat het zelfs mogelijk is om hier complete huizen mee te creëren? Het is dus echt een technische ontwikkeling die de toekomst heeft.

Hoe werkt 3d printing?

Hoe gaat de techniek van 3d printing nu eigenlijk in het werk? Wat moet jij je hierbij voorstellen? Zoals gezegd wordt er gewerkt met een printer en hierbij gaat het niet om een heel groot apparaat, dat valt echt heel erg mee. Deze wordt aangesloten op de computer, waarna het mogelijk is om ontwerpen die digitaal gemaakt zijn uit te printen. Dit gebeurt uiteraard niet met inkt, want dan zou je geen driedimensionale vorm krijgen. Er worden speciale filamenten gebruikt die door het printapparaat verhit worden totdat ze vloeibaar zijn. Is dat het geval, dan wordt het laagje voor laagje op het bouwplatform gespoten. Met 3d printing wordt een object dus van onder naar boven langzaam opgebouwd en zo kunnen er dus heel veel verschillende objecten gecreëerd worden. Een belemmering momenteel is nog het feit dat voor een goed object alle bestanddelen bekend moeten zijn en dat deze ook geschikt moeten zijn om door middel van verhitting geprint te worden. Dit is de reden dat nog niet alle dingen door middel van 3d printing gemaakt kunnen worden. Maar er worden steeds weer nieuwe stappen gezet in de verdere ontwikkeling van deze techniek, waardoor het maar zo zou kunnen gebeuren dat het over een aantal jaren mogelijk is om je ontbijt uit te printen.

Mela Project biedt alle nodige informatie

Vind jij 3d printing ook een interessante techniek en zou jij hier graag meer over willen weten? Heb jij vragen als:

  • hoe werkt deze technologie nu precies?
  • waar kan ik bij mij in de buurt terecht voor een goede 3d printservice?
  • als ik een 3d printer wil kopen, welk merk en model is voor mij dan de beste keus?
  • welke filamenten kan ik het beste kiezen voor bij mijn 3d printapparaat?
  • wat zijn de laatste ontwikkelingen op dit gebied?

Dan moet je zeker een kijkje nemen op de website van Mela Project. Hier vind je alle informatie op het gebied van 3d printing. Zo leggen zij in de wiki bijvoorbeeld helemaal uit hoe deze technologie werkt. Ook geven zij tips over de beste producten op dit gebied en verzamelen zij het laatste nieuws dat hierover te vinden is. Mela Project is dus de informatiebron voor alles op het gebied van 3d printing!